Admitere INM 2014: Prima proba a concursului se desfasoara duminica

Duminica va avea loc prima proba a examenului de admitere la INM, la care pot participa candidatii declarati admisi in urma verificarii dosarelor de inscriere. Testul va avea loc in Bucuresti, la universitatile Nicolae Titulescu, Dimitrie Cantemir si Titu Maiorescu.

Conform informatiilor publicate recent pe site-ul Institutului National al Magistraturii (INM), in perioada 1 iulie – 7 octombrie 2014 are loc la Bucuresti concursul de admitere la INM. Acest lucru a fost aprobat prin Hotararea Plenului CSM nr. 721/18 iunie 2014.

Sunt scoase la concurs 160 de locuri de auditori de justitie, dintre care 80 sunt alocate pentru ocuparea functiei de judecator, iar 80 pentru functia de procuror.

Candidatii au avut termen pana pe 22 iulie pentru a depune dosarul de inscriere la examen. INM a afisat recent pe pagina sa de internet rezultatele verificarii dosarelor depuse de candidati. Acestea pot fi consultate in fisierul atasat sau accesand direct acest link. Conform INM, candidatii nemultumiti de rezultate au putut depune contestatie pana pe 18 august la tribunalele si parchetele de pe langa acestea, dupa cum se arata in calendarul de desfasurare a examenului.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a solutiont contestatiile depuse de candidatii respinsi, astfel ca INM a publicat ieri pe site-ul sau rezultatele finale cu candidatii care pot participa la examen.

Atentie! Avand in vedere ca la publicarea Tabelului final privind rezultatul verificarii conditiilor de inscriere la concurs, datorita asemanarii de nume, din eroare s-a operat informatic modificarea dupa casatorie a numelui de familie a candidatei Cucu Corina Mirela (T Dolj), in locul candidatei Cucu Corina Ionela (T Bucuresti), Tabelul final se rectifica in sensul celor mentionate, respectiv candidata Cucu Corina Ionela va fi inscrisa cu numele Hristache (Cucu) C. Corina – Ionela, iar candidata Hristache (Cucu) M. Corina Mirela ca fi inscrisa cu numele Cucu M. Corina Mirela, anunta INM.

Cum se va desfasura examenul?

Candidatii care au trecut de etapa inscrierii, respectiv au fost declarati admisi in urma verificarii dosarelor, vor putea sustine probele de examen, care se vor desfasura dupa urmatorul program:

  • 31 august – proba scrisa eliminatorie, tip grila, de verificare a cunostintelor juridice la drept civil, drept procesual civil, drept penal si drept procesual penal;
    14 septembrie – test de verificare a rationamentului logic;
    26 septembrie – 5 octombrie 2014 – sustinerea interviului.

Proba eliminatorie tip grila de verificare a cunostintelor juridice din 31 august va avea loc, potrivit unui anunt recent al INM, la:

Universitatea Nicolae Titulescu din Bucuresti, Calea Vacaresti, nr. 185, sector 4,
Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir din Bucuresti, Splaiul Unirii, nr. 176, sector 4,
Universitatea Titu Maiorescu din Bucuresti, Corp M, Calea Vacaresti, nr. 189, sector 4 si Corp V, Calea Vacaresti, nr. 187, sector 4.
Deplasarea catre locurile de desfasurare a examenului se poate face cu metroul – statia Timpuri Noi sau cu autobuzele 133, 312 si 323 – statia Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir.

Concursul va incepe la ora 9:00, iar accesul candidatilor in salile de concurs este permis intre orele 7:30 si 8:30, numai pe baza actului de identitate (buletin de identitate/carte de identitate sau pasaport).

Listele cu repartizarea candidatilor pe sali urmeaza sa fie publicate pe paginile de internet ale CSM si INM in cursul zilei de astazi si de asemenea, vor fi afisate pe usile salilor in care se desfasoara proba.

Conform INM, examinarea candidatilor se va realiza in doua etape. Prima etapa este eliminatorie si consta in sustinerea a doua teste:

test de verificare a cunostintelor juridice prin sustinerea unei probe, tip grila, cu 100 de intrebari, cate 25 pentru fiecare din materiile drept civil, drept procesual civil, drep penal, drept procesual penal. Sunt declarati admisi candidatii care obtin nota 7.
test grila de verficare a rationamentului logic prin rezolvarea unui test grila care cuprinde 100 de intrebari la care se puncteaza raspunsurile si 20 de intrebari supuse pretestarii in conditii de concurs, ale caror raspunsuri nu se puncteaza.
La cel de al doilea test pot participa numai candidatii admisi la primul test. De asemenea, candidatii vor fi declarati admisi la cel de al doilea test daca vor raspunde corect la minimum 30 de intrebari din cele 100 care se puncteaza.

Nota obtinuta la prima etapa reprezinta suma notelor obtinute la cele doua probe in raport cu urmatoarea pondere: 70% – testul grila de verificare a cunostintelor juridice, 30% – testul grila de verificare a rationamentului logic. Vor fi declarati admisi in etapa a doua a examenului candidatii care vor trece de cele doua teste, in ordinea descrescatoare a notei totale obtinute.

In ceea ce priveste cea de a doua etapa a examenului de admitere la INM, aceasta consta in sustinerea unui interviu care cuprinde:

elaborarea in scris a unui analize cu privire la subiectul extras de catre candidat si sustinerea orala a acestuia;
analiza orala a unei spete cu elemente de etica specifice profesiei.
Pentru a trece de aceasta etapa, candidatii trebuie sa obtina nota minima 7.

Pe site-ul INM se mentioneaza ca nota obtinuta la concurs reprezinta suma notelor din cele doua etape, calculata in raport cu urmatoarea pondere: nota de la prima etapa 75%, interviul 25%.

Rezultatele finale se vor afisa pe 7 octombrie 2014.

Conditii de inscriere la examen

Conform INM, la concursul de admitere la INM se pot inscrie persoanele care indeplinesc urmatoarele conditii:

  • au cetatenie romana, au domiciliul in Romania si capacitate deplina de exercitiu;
    sunt licentiati in drept;
    nu au antecedente penale sau cazier fiscal;
    cunosc limba romana.

Candidatii care indeplinesc aceste conditii s-au putut inscrie inscrie la examen pana pe 22 iulie, prin depunerea unei cereri tipizate. Acest act a trebuit depus la tribunalele sau, dupa caz, la parchetele de pe langa acestea, in ale caror circumscriptii domiciliaza candidatii. Potrivit INM, la cererea de inscriere trebuiau anexate si urmatoarele documente:

  • certificatul de nastere, in copie certificata pentru conformitate de candidat;
    actul de identitate, in copie certificata pentru conformitate de candidat;
    diploma de licenta sau adeverinta provizorie, in copie legalizata;
    chitanta de plata a taxei de inscriere care este de 400 de lei si se poate achita la casieria tribunalului sau, dupa caz, a parchetului la care se face inscrierea;
    certificatul de cazier judiciar;
    certificatul de cazier fiscal.

Sursa: avocatnet.ro

Un răspuns

  1. […] ale concursului, mai multe documente pentru verificarea indeplinirii conditiei bunei reputatii, informeaza institutul. Mai exact, trebuie depuse urmatoarele […]

Lasă un comentariu